Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Καγιόκο-σαν

   Ανοο Καγιόκο-σαν, κόμπα ουά, ίκακα ντε σου κα;  Θα πει: Καλησπέρα κυρία Καγιό-κο, τί κάνετε; Η κυρία Καγιόκο, η κυρία Γιούμικο, η κυρία Έμικο και αρκετές άλλες κυρίες είναι γνωριμίες  που έκανα ταξιδεύοντας στην Άπω Ανατολή. Η Ομορφιά της χώρας του Ανατέλοντος ηλίου δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Το Κυότο και η Νάρα είναι ένας φανταστικός κόσμος είναι καλλιτεχνήματα πόλεις. Ομορφιά και καθαριότητα. Οι λέξεις σε απόλυτη έννοια.
   Η Χιροσίμα ! Η πρώτη πόλη στον κόσμο που έζησε τον πυρηνικό εφιάλτη. Με το που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο τα μεγάφωνα σε καλωσορίζουν στο ηρωϊκό αεροδρόμιο: (well come in heroic airport).  το Μουσείο όμως της A-Bomb (της ατομικής βόμβας) σε υποδέχεται με τα σταματημένα ρολόγια στις 0815 και τα μακάβρια φωτογραφικά ντοκουμέντα και σου σφίγγει την καρδιά.. Η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας που τραβήχτηκε κατά την ώρα της έκκρηξης και μετά σε μεταφέρει στην κόλαση. Θέλεις να φύγεις γιατί δεν αντέχεις να βλέπεις αυτή την κοσμοχαλασιά, μα  το δράμα των θυμάτων σε καθηλώνει γιατί σου δημιουργεί την υποχρέωση να καθίσεις να το ζήσεις μαζί τους. Η αποχώεησή σου είναι σαν να τους προδίδεις, να τους εγκαταλείπεις στην μοίρα τους.
   Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την κοσμοχαλασιά αυτή της πρώτης και της δεύτερη ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία η πρώτη παθούσα χώρα από την ραδιενέργεια δεν έπρεπε να εγκαταστήσει αυτά τα τέρατα στο έδαφός της.
   Η Ιαπωνία όμως έχασε τον πόλεμο όπως μου έλεγε και ο φίλος μου ο Μίστερ Χιρατσούκα   και παραδόθηκε άνευ όρων στον νικητή, δηλαδή τους Αμερικάνους.  Ο νικητής έγκατέστησε το τέρας της ραδιενέργειας για δεύτερη φορά στην ηττημένη χώρα γιατί η Ανατολική Ιαπωνία έχει ηλεκτρικό ρεύμα από Αμερικάνικη ηλεκτρική εταιρεία και έχει ρεύμα 110 βόλτ σε αντίθεση με την Δυτική Ιαπωνία που έχει ρεύμα 220 βόλτ από γερμανική ηλεκτρική εταιρεία.
   Τα κράτη δεν πρέπει να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε ιδιώτες γιατί το κέρδος είναι τόσο γλυκό που σβήνει συνειδήσεις, αρχές και ανθρώπους.
     Ανοοο Καγιόκο-σαν, Γιούμικο-σαν Έμικο-σαν  γκέκι ντε σου.  Θα πει: Κυρία Καγιόκο, κυρία Γιούμικο, κυρία Έμικο να είστε καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου